Pred prodajo | Nepremičninska agencija Dodoma, d.o.o.

Prodaja nepremičnine vam lahko vzame kar nekaj časa, zato bodite pripravljeni preden nepremičnino postavite na trg in ne pozabite na teh par enostavnih nasvetov, ki bodo pospešili prodajo vaše nepremičnine.


Pred prodajo

V nadaljevanju vam podajamo nekaj enostavnih napotkov, ki bodo pospešili prodajo vaše nepremičnine.

Dokumentacija, vezana na nepremičnino:

  • Dokazilo o lastništvu:

Običajno zadostuje že zemljiškoknjižni izpisek, v kolikor je stanje v zemljiški knjigi ažurirano. V nasprotnem primeru potrebujete še originale pogodb (prodajna, darilna, menjalna ipd.) ali sklep o dedovanju. Zemljiškoknjižni izpisek lahko v vašem imenu brezplačno pridobimo tudi mi, potrebujete samo katastrske podatke o nepremičnini (parcelno številko in ime katastrske občine ali identifikacijsko številko stanovanja). V primeru, da je pravno stanje vaše nepremičnine neurejeno, vam ga bomo pomagali urediti.

  • Podatki iz zemljiškega katastra in (ali) katastra stavb:

Te podatke lahko pridobite iz javno dostopnih evidenc GURS. Seveda lahko te podatke v vašem imenu brezplačno pridobimo tudi mi.

  • Potrdilo o namenski rabi zemljišča:

To potrdilo potrebujete vedno, kadar je predmet prodaje zemljišče ali stavba. Potrdilo ni potrebno samo takrat, kadar prodajate posamezni del stavbe v etažni lastnini (stanovanje, pisarna, lokal ipd.) Potrdilo izdaja občina, v kateri leži nepremičnina. Ob naročilu je potrebno plačati  upravno takso, ki trenutno znaša 22,70 EUR.

  • Lokacijska informacija za gradnjo:

V primeru, da prodajate prosto stavbno zemljišče, je zelo dobrodošel dokument pri prodaji lokacijska informacija za gradnjo, iz katere je poleg namenske rabe zemljišča razvidno tudi, kakšna so merila in pogoji gradnje na določenem območju (oz. kakšna gradnja je na tem zemljišču sploh dopustna). Ob naročilu je potrebno plačati upravno takso, ki trenutno znaša 22,70 EUR.

  • Pravnomočno gradbeno dovoljenje ali uporabno dovoljenje:

Je obvezen dokument pri prodaji hiše, vikenda ali poslovnega objekta. Obvezno je za vse objekte, ki so bili zgrajeni po 1.1.1968.

Postavitev cene
Zelo pomembno je, da pravilno nastavite prodajno ceno, ki je odvisna od tržne zanimivosti nepremičnine in časa v katerem želite nepremičnino prodati.  Le realno postavljena cena bo namreč pritegnila morebitne interesente. Naš nepremičninski posrednik vam bo pri tem svetoval in priporočal primerno oglaševano ceno.


Priprava nepremičnine za oglede
Zelo pomemben je prvi vtis, ki ga potencialni kupec dobi o nepremičnini. Zato je priporočljivo, da prostore pred ogledom  pripravite za ogled. To pomeni, da prostore  vsaj z grobega pospravite in prezračite.


Prilagodljivost pri ogledih vaše nepremičnine
Več kot boste imeli časa za oglede, več potencialnih kupcev si bo lahko ogledalo vašo nepremičnino, prej boste uspešno prodali svojo nepremičnino. Seveda pa lahko v primeru, da je prostor nezaseden, ključe zaupate našim posrednikom, ki bodo oglede opravili v vaši odsotnosti in vam tako prihranili čas.

Bodite pripravljeni na ponudbe
Pomembno je, da veste kakšna cena in pogoji so za vas še sprejemljivi, da lahko podate kupcu ustrezen odgovor na njegovo ponudbo. Pri pogajanjih glede cene in ostalih pogojih prodaje vam bo v pomoč naš nepremičninski posrednik.


Znižanje cene
V primeru, da je vaša nepremičnina že kar nekaj časa v prodaji in zanjo dalj časa niste dobili nobene ponudbe, razmislite o znižanju vaše pričakovane cene.

 
Dodoma

Ostali nasveti

Pred najemom

Najemniki stanovanj se večinoma delijo na tiste, ki stanovanje najamejo, ker ne morejo kupiti lastnega in na tiste, ki potrebujejo stanovanje za krajši čas (nekaj mesecev ali let). Berite naprej!

 

Pred oddajo

Razlogov, zakaj oddajati nepremičnino, je več. Največkrat je razlog finančni, saj prazna nepremičnina predstavlja mrtev kapital, ki se ne plemeniti, v nekaterih primerih pa se lahko celo zmanjšuje. Berite naprej!

 

Pred prihodom cenilca

Kaj je potrebno postoriti pred prihodom cenilca? Berite naprej!

 

Pred nakupom

Nakup lastnega stanovanja ali stanovanjske hiš je za večino ljudi življenjski projekt, saj nepremičnino kupujemo enkrat ali dvakrat v svojem življenju. Berite naprej!

 
DoDoma.si 2017. Vse pravice pridržane.
 
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.