Pred prihodom cenilca | Nepremičninska agencija Dodoma, d.o.o.

Pred prihodom cenilca

Kaj je potrebno postoriti pred prihodom cenilca:

  • Pripraviti je potrebno obstoječo gradbeno dokumentacijo (gradbeno dovoljenje, projektno dokumentacijo, lokacijsko informacijo za gradnjo ipd.).
  • Pripraviti tehnično specifikacijo opreme.
  • Omogočiti dostop do nepremičnine oz. opreme, ki je predmet ocenjevanja.

Cenilcu je potrebno jasno povedati, kaj je predmet cenitve in  za kakšen namen se cenitev potrebuje. V primeru, da se cenitev potrebuje za potrebe hipotekarnega zavarovanja, je potrebno navesti banko, pri kateri se najema kredit. Banke imajo namreč različne zahteve glede oblike in vsebine cenitvenega poročila.

V primeru cenitve zemljišča je potrebno predhodno naročiti potrdilo namenski rabi ali lokacijsko informacijo za gradnjo.
 
 
Pred prihodom cenilca

Ostali nasveti

Pred nakupom

Nakup lastnega stanovanja ali stanovanjske hiše je za večino ljudi življenjski projekt, saj nepremičnino kupujemo enkrat ali dvakrat v svojem življenju. Berite naprej!

 

Pred prodajo

Prodaja nepremičnine vam lahko vzame kar nekaj časa, zato bodite pripravljeni preden nepremičnino postavite na trg in ne pozabite na teh par enostavnih nasvetov, ki bodo pospešili prodajo vaše nepremičnine. Berite naprej!

 

Pred najemom

Najemniki stanovanj se večinoma delijo na tiste, ki stanovanje najamejo, ker ne morejo kupiti lastnega in na tiste, ki potrebujejo stanovanje za krajši čas (nekaj mesecev ali let). Berite naprej!

 

Pred oddajo

Razlogov, zakaj oddajati nepremičnino, je več. Največkrat je razlog finančni, saj prazna nepremičnina predstavlja mrtev kapital, ki se ne plemeniti, v nekaterih primerih pa se lahko celo zmanjšuje. Berite naprej!

 
DoDoma.si 2017. Vse pravice pridržane.
 
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.